A kápia típusú paprika (pl. Csángó F1) balkáni eredetű. Termése megnyúlt kúp alakú, általában kétoldalt lapított, vastag húsú. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöldből pirosra érik. Vastag húsa miatt sütésre, grillezésre alkalmas, de fogyasztható nyersen és savanyúságnak feldolgozva is.
A blocky típusú paprika négyzetes alakú, hosszának és vállának aránya 1:1. Ilyen típus a California Wonder és a Goldeen Calwonder.
Magszám/gramm: 120-160
Csírázás (20-22Co): 14-21nap
A hibrid paprikafajták, kiegyenlített, egyöntetű termést adnak és betegségekkel szemben ellenállóbbak. A hibrid fajták a nevükben lévő F1 jelölésről ismerhetők fel. A termesztés során intenzívebb körülményeket igényelnek. A hibrid fajták előállítása nagyon költséges, ez a vetőmag árában is tükröződik. A konstans fajták méretre és alakra is egyenlőtlenebbek, de házikerti körülmények között kielégítő termést adnak.